Keresési találatok

0 Találatok

empty

Nincs találat

Bocsi, de semmit sem találtam

elektromos quad

Az elektromos quad a jövő

Miért gondoljuk úgy, hogy az elektromos quad a jövő? Nagyon sok érvet tudunk felsorolni, de talán a legfontosabb az egyszerűség és a kevés meghibásodás és az időszakos szervízelés. A belső égéíű motoroknál rengeteg alkatrész tud elromolni, és az esetek többségében nem a motorral lesz baj, hanem a motor körül dolgózó összes alkatrésznek amelyeknek a legnagyobb ellensége, hogy a quadok nagy igénybevételen esnek át, gondolok itt legfőképp a porra, sárra, vízre. Hiszen a quadokkal a legtöbb esetben terepen közlekedünk és igen is bele fogunk száguldani a vízbe, átmegyünk vele a legnagyobb sáron is, ezek a szennyeződések mind bemehetnek a motorba, hiába van légszűrő ha a légszűrőbe belemegy a víz azt nem tudja kiszűrni. Továbbá a belső égésű motorok jó működéséhez rengeteg alkatrész, technológiára van szükség, gondolok itt a mindenféle érzékelőre, váltóra, kipufogóra, káros anyag kibocsátás érzékelőkre, diferenciál műre, üzemanyag adagolóra, levegő adagolóra és annak az érzékelőire, sorolhatnám még a sok sok alkatrészt amire szükség van egy belső égésű motor működéséhez, és ezek mind el tudnak és sajnos el is fognak romlani, míg az elektromos motorban ezek mind nincsenek és jöhetnék még azzal is, hogy nem szennyezzük a környezetet így már nem mondhatják, hogy szennyezzük az erdőt. Gondoljunk bele megveszünk egy új quadot és az első szervíz már 500km után esedékes, ezután pedig már 3000 km-nél újra olajat kell cserélnünk, ez az elektromos motoroknál nincs, és természetesen még gazdaságos is, hiszen otthon tudjuk tölteni, így a fogyasztáson is sokat tudunk majd spórolni. Fékező erő visszatöltésnek köszönhetően pedig még többet spórolhatunk.

Súlyelosztás és súlypont sokkal jobb, persze még nagyon kevés gyártó gyárt olyan quadot ami kihasználja az elektromos quadok előnyét, de ahogyan az elektromos autókban is nagyon jól lehet megoldani a súlypont elhelyezését és a kerekekre terhelt súly elosztását. A legtöbb belső égésű motorral nagyon könnyű borulni oldal irányba, ami legfőképp a motor súlypontjának köszönhető, az elektrom os quadoknál az akkumulátort el tudják majd helyezni a qudok alján ahogyan az autóknál is amivel nagyon sokat javíthatnak a súlyponton.

Elektromos motor a kerekekben, ezt is még nagyon kevés gyártó talán egy ilyen gyártó van aki meglépte, de ahogyan az elektromos rollerekben a kerékbe integrálhatjuk a motorokat és ha mind a 4 kerékben van motor, már nincs szükségünk mindenféle meghajtás láncra, nincs szükség differenciálműre, újabb könnyen meghibásodható alkatrészeknek mondhatunk búcsút és nincs jobb egy számítógéppel vezérelt 4 kerék meghajtásnál, hiszen akár egy „tengelyen” lévő kerekeinket ellenkező irányba is forgathatjuk.

Elektromos quad robbantott

Foglaljuk össze pár mondatban, hogy miért jobb az elektromos quad:

 1. Alacsony meghibásodás, több ezer alkatrész ami meghibásodhat a belső égésű motorban az egyszerűen itt nincs!
 2. Sokkal kevesebb időszakos szervíz, fékek cseréjére is sokkal hosszabb idő után van szükség az elektromos visszatöltésnek köszönhetően, olajcserére és szűrő cserére pedig egyáltalán nincs szükség.
 3. Nincs váltó, egy nagyon fontos alkatrész a quadoknál a váltó amely nagyon sokszor hibásodik meg és nagyon macerás is a működtetése, sokszor rángatni kell, hogy egyáltalán betudjuk tenni sebességbe vagy P-be, sokszor megy tönkre a váltóban a szíj, a maghajtás talán leggyengébb láncszeme, az elektromos motoroknál csak egy egyszerű áram váltóval változtatjuk meg a forgási irányt, nincs áttét csak a feszültség növelésével növeljük a sebességet.
 4. Nem kell bemelegíteni, hidegben kopik a legjobban a motor, ezt mindenki tudja, főleg télen jól be kell melegíteni a motort a váltót, hogy ne károsodjon és csak ha elérte az üzemi hőmérsékletet utána csapathatjuk ez az elektromos motornál nincs!
 5. Súlyelosztás, ahogyan az autóknál is a gyártók előbb utóbb rá fognak jönni, hol van az akkumulátornak a helye, sajnos egy két gyártó még nem jött rá, de ha a quad aljába helyezzük az aksikat akkor sokat javíthatunk a súlyponton, és a kerekek súlyelosztásán.
 6. Nyomaték, 4 kerékben lévő motor a közvetlen meghajtásnak köszönhetően olyan nyomatékot tud biztosítani amit egy normál quad sem, ahogyan a teslák lenyomják a legnevesebb sport autókat úgy fogják lenyomni az elektromos quadok a normál atv-ket.
 7. Alacsony üzemeltetési költség, az egyértelmű, hogy a töltés sokkal olcsóbb mint a tankolás még a rezsicsökkentésen kívüli áramnál is kevesebb mint a felébe fog kerülni a 100km-re eső költség.
 8. Környezet védelem, tudom sokaknak az a fontos, hogy minél nagyobb hangja legyen, meg attól van lelke egy quadnak ha minél hangosabb, de ez eretnekség 😀 és butaság is, ha egy elektromos quaddal suhanunk az erdőben sokkal kevesebben lesznek ránk dühösek, nem mondhatják, hogy szennyezzük a környezetet. Egy hátránya van, hogy a vadászok elől nem fogjuk olyan aktívan elriasztani a vadat.
 9. Szuper ár! Sajnos ez még nem áll fenn, de egyértelműen sokkal kevesebb alkatrész és technológia szükséges az elektromos quadokhoz így ha már sorozatgyártásban lesznek biztosan sokkal jobb árban lesz mint a belsőégésű motorokkal szerelt ATV-k, és ahogy egyre több cég gyárt ezt kihasználva elektromos autót, elektromos rollert, motort a quadokra is ez a jövő vár.

Lássuk mi a hátránya az elektromos quadoknak:

 1. Alacsony hatótáv, hosszú töltési idő, igen az elektromos quadok ahogyan az elektromos autóknak is ez a legnagyobb hátránya, hogy nem tudjuk 5 perc alatt megtankolni és a hatótávja is kevesebb mint egy tele tank benzin. A jelenleg talán legjobb elektromos quaddal is mindössze 100km-t tudunk megtenni és 0 ról 100%-ra 4-6 órán keresztül kell töltenünk.
 2. Kevés választék, sajnos még csak pár elektromos quadot gyártó céget ismerünk és még tőlük se nagyon lehet rendelni és az áruk is magas, mivel nincs nagyon versenytárs a piacon, de ahogy a cikk címe is tükrözi a jövőben lesz csak az elektromos quad a nyerő. Ha a kínai gyártók olyan ütemben kezdik majd gyártani az elektromos quadokat mint az elektromos autókat nagyon hamar piacvezetők lesznek. Hiszen egy elektromos quadot sokkal egyszerűbb gyártani, több ezer alkatrész szabadalom kimaradhat a tervezésből, kell egy jó aksi meg egy jó motor, gondoljunk bele mennyi cég gyárt hírtelen elektromos rollert.

Tesla Cyberquad gyártása sajnos nem valószínű, hogy sorozatgyártásba kerül, egyenlőre a gyerek quadot lehet vásárolni, ami aléggé le lett butítva, de ha a tesla gyártana elektromos quadot biztosan nagy sikere lenne.

cyberquad

Kíváncsi vagy melyik cég gyártja jelenleg a legjobb elektromos quadot? Írj nekünk és hozzuk a következő cikkben.